Cum scapa omul de dependenta sau Inca o vorba despre haleala toxica

Ca tot mi-am varsat un pic de naduf aici, legat de mancarea proasta, iata ca au parut doua articole care ne vorbesc despre beneficiile bauturilor racoritoare si despre grija producatorilor de alimente pentru sanatatea consumatorilor.

Spicuiesc din sursele mai sus mentionate:

"In ultimele luni, de cand consumatorii au inceput sa constientizeze problema aditivilor alimentari si sa fie mai atenti atunci cand cumpara un produs, E-urile au inceput sa dispara de pe etichetele alimentare. Producatorii inlocuiesc acum E-urile cu denumirea chimica a respectivei substante. Mai exact, pe eticheta unui produs care pana acum avea scris, spre exemplu, E 102, acum poate sa apara mentionat numai tartrazina (colorant). In acest fel, consumatorul este indus in eroare.", atentioneaza prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti. Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) spun ca au observat aceasta practica, insa ea este legala. "Potrivit HG 106 din 2002, operatorul economic poate sa scrie pe eticheta E-ul continut de produs sau denumirea acestuia. Noi nu le putem impune sub ce forma sa scrie", a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu. [ba da, stupidule, TREBUIE sa le poti impune, altfel mars la maturat strada si lasa pe altul mai competent] Dintre cele peste 350 de E-uri admise in Romania, cele mai utilizate si, totodata, nocive sunt:
E 102 - tartrazina,
E 110 - colorant galben portocaliu
,
E120 - rosu carmin,
E122 - azorubina (colorant rosu)
,
E132 - albastru brilliant
,
E 150 - caramel
.
Din categoria edulcolorantilor, amintim
E 951 - aspartam,
E 952 - ciclamat,
E954 - zaharina
,
E 955 - sucraloza
.

Atunci cand sunt consumati regulat, aditivii alimentari se fixeaza pe ADN si pot deveni cancerigeni.
------------------------------------------------------------------------
Consumul a doua sau mai multe sucuri racoritoare pe saptamana dubleaza riscul de a face cancer pancreatic. Desi este considerat mai rar ca alte tipuri de cancer, cancerul pancreatic are una dintre cele mai mari rate de mortalitate, doar 5% dintre persoanele diagnosticate ramanand in viata in urmatorii ani. Nivelul crescut de zahar din bauturile racoritoare are ca efect cresterea nivelului insulinei in organism, care contribuie in mod direct la aparitia si inmultirea celulelor pancreatice cancerigene. Bauturile racoritoare contin de 8 ori mai mult benzen, un compus chimic despre care se stie ca este cancerigen, fata de nivelul acceptat in apa de baut. Oamenii de stiinta cred ca nivelul mare de benzen ar putea fi rezultatul reactiei dintre doua ingrediente comune, benzoatul de sodiu (conservantul E 211) si acidul ascorbic (sau vitamina C).

That's all, folks!

So... sunt deja prea "batrana" ca sa mor tanara. Cred ca aici s-a terminat si dependenta mea de mult-iubitul meu Pepsi (si Coca-Cola tot la fel e, nu sariti). Da dependenta, f*** inima si organismul in general. Pe sticla (ca am una langa mine chiar acum) scrie clar: acid fosforic si colorant: caramel. Hai sa mori tu. Ca o paranteza, imi amintesc ca stateam intr-o seara la computer, ma conversam pe mess cu gagica-mea si beam agale dintr-un pahar cu pepsi (ca nu mai bausem de vreo 4 zile, incercam sa le raresc). Si tot vorbind asa, numai ce incepe sa imi tremure mana dreapta, incet incet la inceput, apoi de nestapanit. Gagica ma intreaba imediat 'bei cola?' 'a, nu, pepsi' 'a, pai tot aia e. si eu la fel patesc uneori'.

Asa ca zic si eu (si aplic) THAT'S ALL FOLKS!. Am consumat destul. Numai bine.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii