Tonlé, un exemplu de afacere creată pe conceptul zero waste fashion


Am auzit de Tonlé într-un filmuleț postat pe FB de Huffington Post. Apoi am găsit un video și mai concludent pe youtube.




Iată despre ce e vorba în video (în caz că va dispărea la un moment dat de pe youtube)...


Imaginează-ți o fabrică. Înăuntru lucrează doar mașinării, iar asta nu dăunează nimănui, corect? Materialul intră pe o parte și iese pe cealaltă...


În realitate, lucrurile nu stau deloc așa! După cum știm cu toții, este mult mai ieftin să înlocuim mașinăriile astea cu oameni, mai ales dacă oamenii aceia cred că nu au altă alternativă în afară de a lucra peste program și a accepta un salariu de mizerie. 


Eu sunt Rachel și doresc să vă prezint altă variantă. „Știu că situația poate fi dificilă. În ultimii șase ani am lucrat în Cambodgia, încercând să le ofer oamenilor de aici o alternativă. Și... știu că se poate. Mai ales dacă pătrunzi în comunitățile care fac toată munca și lucrezi cot la cot cu ei.” Tonlé, brand-ul nostru, oferă salarii și beneficii cu mult peste câștigurile din zonă. Oferim cursuri intensive de pregătire și angajații noi pot avansa până în poziții manageriale. În loc să avem o linie de lucru, atelierele noastre au echipe, în care fiecare membru lucreaza la o altă etapă de realizare a produsului. Nu creăm doar locuri de muncă. Pentru angajații noștrii, atelierul este un sanctuar și colegii, o a doua familie.


În industria textilă se aruncă mult material: produse cu cele mai mici imperfecțiuni, materialul textil rămas după tăierea tiparului, bucăți tăiate greșit. Toate acestea sunt aruncate în numele eficienței. În fiecare an, peste 45.000.000 kg de astfel de materiale textile sunt aruncate, îngropate sau arse în întreaga lume. Asta înseamnă patruzeci de vapoare. Dacă ne gândim la toată poluarea care există deja, problema se agravează și mai mult...

Ok, să ne oprim!
Există un mod mai bun de-a face asta! 
S-o luăm de la început...


La Tonlé, salvăm bucăți mari de materiale textile care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi. Apoi le tăiem în bucăți mici pe care echipele noastre de designeri le folosesc în moduri diferite. 



Și așa - ei bine, nu chiar așa, pentru că am muncit mult ca să ajungem aici - avem o rochie! Folosim chiar și bucățile mai mici, pe care le tăiem, le înodăm și le folosim la alte produse de genul covorașelor, genților, eșarfelor sau bijuteriilor.

Chiar dacă nu vă vine să credeți, după ce facem toate astea, tot ne mai rămâne ceva material. Din aceste bucățele, plus resturile de hărtie de la birou, facem hărtie nouă. Asta înseamnă că nu aruncăm nimic - 0%! E un lucru pe care majoritatea fabricilor, care obișnuiesc să arunce până la 40% din materiale, l-ar considera imposibil de realizat. Dar este posibil!

Dacă vreți să aflați mai multe despre Tonlé:

Pentru mine sunt o inspirație. Iarăși, cred că mai sunt și alții ca ei... trebuie doar descoperiți.

💖
Lav

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii