- cum e formata
- cum functioneaza
- ce vitamine si minerale ii sustin functionarea echilibrata
- ce dereglari apar
- cate ceva despre abordarile medicinii alternative si complementare
- despre alimentele goitrogene
- despre plantele si ceaiurile care ajuta tiroida in general.
Este o postare mare, dar prima dintr-un sir mai lung, asa ca am ales varianta ca textul intreg sa se afiseze numai pentru cei care vor sa citeasca mai mult si sunt interesati.
Asadar...
Tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin uman.
- este alcatuita din doi lobi (stangul si dreptul) uniti printr-o punte (istm) - de aici asemanarea cu litera H sau, mai frumos, cu un fluture;
- secreta doi hormoni iodati: tiroxina (T4), triiodotironina (T3) si calcitonina, care nu contine iod si care are efect numai asupra metabolismului calciului;
- are o mare importanta pentru organism pentru ca stimuleaza metabolismul, afecteaza pulsul si tensiunea arteriala, nivelul de colesterol, tonusul muscular, vazul, capacitatea de termoreglare si mentinere a greutatii corporale, functionarea normala a sistemului nervos.
Exista doua tipuri de dereglari ale glandei tiroide: hipotiroidia sau hipertiroidia iar simptomele lor sunt urmatoarele...
HIPOtiroidism | HIPERtiroidism |
Aparatul cardio-vascular:
|
Aparatul cardio-vascular:
|
Sistemul nervos:
|
Sistemul nervos:
|
Aparat digestiv:
|
Aparat digestiv:
|
Aparat respirator:
|
Aparat respirator:
|
Tegumente si par:
|
Tegumente si par:
|
Muschi:
|
Muschi:
|
Sistemul osteo-articular:
|
Sistemul osteo-articular:
|
Functia de reproducere:
|
Functia de reproducere:
|
Alte aspecte:
|
Alte aspecte:
|
Pentru diagnostic se fac analize de sange, insa exista si metoda masurarii temperaturii. Se pare ca aceasta era folosita mai demult, cand inca nu aparusera testele de sange care se fac acum. Metoda consta in masurarea temperaturii timp de 5 zile consecutiv, in fiecare dimineata imediat dupa trezire, organismul este odihnit sau inainte de inceperea activitatii. Se considera ca o temperatura de cel mult 36,6C, mentinuta in acest interval, indica hipotiroidismul.
Modul in care abordeaza medicina complementara / alternativa aceasta problema ma intereseaza in mod special, si despre asta voi vorbi in continuare. De ce aceste ''alternative''? Pentru ca am incredere SI in aceste metode si pentru ca intamplator, am dat peste un studiu din 2001 care arata ca terapia cu T4 sintetic nu a fost mai eficienta decat cea placebo in imbunatatirea functiilor congnitive si a starii psihice a pacientilor diagnosticati cu hipotiroidism, in ciuda cresterii nivelului de T3. Asa ca... de ce nu? Probabil ca cea mai buna cale e cea de mijloc, dar pana atunci sa vedem care sunt metodele alternative:
- yoga, meditatie, hipnoza;
- vitamine, plante, dieta;
- masaj;
- reiki, tai chi;
- naturopatie, homeopatie, medicina traditionala chinezeasca, ayurveda.
Vitamine, plante, dieta e varianta care imi e cea mai cunoscuta, asa ca ma voi concentra in continuare pe elementele de care are nevoie glanda tiroida pentru a functiona.
- IOD - este folosit pentru a produce T3 si T4. Nu mai e nevoie sa spun povestea cu deficienta de iod si recomandarea sa folosim sare iodata (nu am inteles exact cum a aparut deficienta asta, dar voi mai cerceta si voi reveni). Important este ca atat dieta scazuta in iod cat si cea bogata in iod duc la hipotiroidism - don't ask! - iar prea mult iod duce la boala Hashimoto. Asadar, suplimentele de iod sau consumul de alimente bogate in iod nu trateaza decat persoanele care au clar o deficienta de iod (5g/zi de alge marine Alaria esculenta sau 15-30g/zi Laminaria japonica timp de 5 zile au dus la o crestere semnificativa a nivelurilor TSH).
- SELENIU - e cel mai important element dupa iod pentru ca, fara seleniu, hormonii tiroidei nu s-ar mai activa. Indiferent de tipul de tiroidie, toti pacientii au un nivel scazut de seleniu in organism. In plus, seleniul protejeaza glanda tiroida de ea insasi si fara seleniu, nivelurile mari de iod ar distruge celulele glandei. Deficienta de seleniu apare si in boala celiaca (intoleranta la gluten), deci e posibil sa existe o incidenta mai mare a tiroidiei la persoanele cu intoleranta la gluten.
- ZINC - suplimentele de zinc ajuta numai pacientii cu nivel scazut de T3; nu au nici un efect asupra T4. Studiile au aratat ca deficienta de zinc se intalneste uneori si in hipo si in hipertiroidie. Daca nivelul de zinc este scazut, atunci si TSH, T3 si T4 pot sa scada. Pe de alta parte, excesul de zinc suprima glanda tiroida, la fel ca iodul, si poate duce la o deficienta de cupru; suplimentele de zinc si cupru se iau impreuna.
- FIER - ajuta la producerea hormonilor tiroidieni, deci lipsa lui = very bad. :)) Suplimentele de fier au dat rezultate bune cand completau terapia cu T4 la pacientii cu deficiente de fe.
- CUPRU - este important pentru dezvoltarea normala a creierului; fara el, hipotalamusul nu mai poate regla functionarea glandei tiroide. Ajuta la producerea T4 (echilibreaza nivelul de colesterol din sange), deci o deficienta de cupru va duce la un nivel scazut de T4 si la probleme le gate de colesterol.
- VITAMINA E - reduce stresul oxidativ de la nivelul glandei;
- VITAMINA D - deficienta de vitamina D creste riscul aparitiei tiroidei autoimune;
- VITAMINA B - bolnavii de hipotiroidie au deseori deficienta de B12. Vitaminele B2, B3 si B6 ajuta la producerea T4.
- ANTIOXIDANTI - stresul oxidativ este asociat cu bolile degenerative si imbatranirea in general. Multi micronutrienti au calitati antioxidante, dar beta-carotenul (vitamina A), vitamina C si E, alaturi de seleniu si iod, sunt antioxidanti importanti care ajuta glanda tiroida sa neutralizeze stresul oxidativ (asta e de cercetat mai departe!). Stresul oxidativ este ridicat mai ales in hipertiroidism: teoria spune ca daca tiroida este mai activa va folosi mai multi oxigen, ducand astfel la o acumulare mai mare de compusi oxigenati care dauneaza celulelor - de aceea antioxindantii sunt recomandati in hipert.
IOD
- surse primare: alge marine (kelp, dulse, hijiki, nori, arame, wakame, kombu), fructe de mare (clams, shrimp, haddock, oysters, salmon, sardines), sare de masa cu iod;
- surse secundare: oua, asparagus, fasole lima (lima beans), ciuperci, seminte de susan, dovleac de vara, Swiss chard, usturoi, branza de capra, avocado
SELENIU - nuci braziliene, organe, ciuperci, halibut, carne de vita, boabe de soia (controversat, citeste mai jos!), seminte de floarea soarelui.
ZINC - sardine, carne de vita, miel, curcan, mazare, cereale integrale, seminte de floarea soarelui, nuci pecan, nuci braziliene, migdale, nuci, ghimbir, sirop de artar.
CUPRU - carne de vita, raci, ciuperci shiitake, ciocolata neagra, craci, pasta de tomate, orz decorticat, nuci, fasole alba, naut, seminte de floarea soarelui
FIER - organe, seminte de dovleac, fasole alba, linte, spanac, salata.
VITAMINA A (beta-caroten) - kale, cartofi dulci, morcovi, dovleac, spanac, pepene cantaloup, broccoli (aliment goitrocen, de citit mai jos!), asparagus, ficat, salata
VITAMINA C - guava, ardei, chilli, kiwi, citrice, capsune, conopida (aliment goitrocen, de citit mai jos!), papaya, patrunjel, kale, nap turcesc
VITAMINA E - cereale integrale, migdale, fasole, seminte de floarea soarelui, alune, ficat, salata, asparagus
VITAMINA B2 (riboflavina) - dorjdie de bere, organe, migdale, germeni de grau, orez salbatic, ciuperci, albus de ou
VITAMINA B3 (niacina) - drojdie de bere, tarate de orez, alune (cu invelis), ficat, carne alba de pui
VITAMINA B6 (pyroxidina) - dorjdie de bere, seminte de floarea soarelui, germeni de grau, peste (ton, somon, pastrav), ficat, fasole (alba, lima, garbanzos, pinto), linte, nuci, orez brun, banane
Alimente goitrogene, controversate sau ''Ce sa nu mananci ori sa eviti?''
Aici lucrurile stau in felul urmator:
- daca NU AI probleme cu tiroida, nu ai de ce sa te temi de alimentele goitrogene
- daca AI deficienta de iod sau dereglari ale tiroidei, alimentele goitrogene trebuie evitate (vedem mai jos in ce conditii)
Ceea ce am gasit cu greu, este ca aceste legume NU trebuie mancate crude! ...vorbesc despre cei care banuiesc sau au deja confirmata o dereglare. Desi nu s-au facut multe studii in acest sens, se pare ca prepararea termica reduce cu mult sau inactiveaza substantele goitrogene. Si acum, mai pe larg...
Alimente care contin substante goitrogene:
- Cerealele care contin GLUTEN. Nu am citit despre asta decat in afara si in sursele mai noi, care spun ca majoritatea aveam intoleranta la gluten (manifestata prin diaree, balonare si disconfort in zona stomacului care apar dupa consumul unui aliment care contine gluten) si ca aceasta ar fi cauza multor boli autoimune de astazi. Acestea sunt: GRAU (inclusiv graul spelta), SECARA, ORZ, OVAZ (aici mai am de cercetat, pentru ca unii spun ca nu contine gluten, insa poate fi ''contaminat'' prin procesare).
- Soia, prin ISOFLAVONE. Din cate am inteles, acest compus al soiei primeste molecule de iod de la TPO (thyroid peroxidase), enzima care duce iodul la hormonii tiroidieni: unii cercetatori spun ca acest lucru incetineste functionarea tiroidei (aceasta avand acces la mai putin iod - logic, dupa mine), pe cand altii spun ca daca peroana ia o cantitate suficienta de iod prin dieta, atunci isoflavonele nu mai au nici un impact (clar e ceva gen de am scris mai sus, deci o parere pro soia - hmm). Se pare ca efectul goitrogenic al soiei poate fi inactivat sau reduc prin preparare termica sau fermentare: ar fi ok tempeh sau sosul de soia, miso. Pentru cine vrea sa stea departe, pe lista de Nu se mai pot trece toate produsele din soia (tofu, ulei de soia, faina de soia).
- Legumele din familia Brassica, prin ISOTHYCYANATES, care blocheaza TPO. In lista avem: VARZA, VARZA DE BRUSSELS, BROCCOLI, KALE, CONOPIDA. Consumate crude, aceste legume pot duce la hipotiroidie, mai ales in cazul celor care au o deficienta de iod (studiu). Pentru a contracara efectul lor, se recomanda prepararea termica.
- Alte substante goitrogene se mai afla si in ALUNE, SEMINTE DE PIN, SEMINTE DE IN, MEI, PIERSICI, CAPSUNE, PERE, SPANAC, LASTARI DE BAMBUS, CARTOFI DULCI, FASOLE, RIDICHI, HREAN, RAPITA, NAPI TURCESTI.
Sfaturi despre ''Ce sa mananci''
Dupa atatea informatii, poate fi neclar ce si cum se poate manaca, asa ca o sa fac un mic sumar. Parcurgand importanta elementelor, cred ca dieta trebuie sa contina, in primul rand, alimente bogate in:
- IOD (alge, asparagus, avocado, ardei verde, branza de capra, sardine, somon, etc)
- SELENIU (rosii)
- FIER+VITAMINA C pentru fixare (salata, oua, seminte de floarea soarelui + rosii, fructe, etc)
- ZINC (mazare, germeni de grau, etc)
- CUPRU
- VITAMINA E
- ANTIOXIDANTI (afine, cirese, etc)
Plante care ajuta, echilibreaza functionarea glandei tiroide
- Extract de turmeric (Curcuma longa). Un studiu din 2002 a aratat ca tratamentul cu extract de turmeric a redus efectele hipotiroidiei (greutatea glandei, nivelul de T4, T3 si colesterol).
- Rhodiola rosea (popular ''radacina aurie'', ''radacina arctica''): este folosita pentru tratarea stresului, fiind bine cunoscut faptul ca acesta influenteaza glanda tiroida.
- Coada calului
- Germeni de grau
- Alfalfa
- Frunze de zmeur
- Ginseng
- Radacina de brusture
- Lemon balm
- Urzica (Urtica Dioica)
Cam atat deocamdata. E mult, dar am vrut sa scriu, schematic, cam despre tot ce am aflat. Le voi relua, dupa cum cred ca e important, in alte postari - tot ca sa imi fixez eu niste repere. :)
Lav
Surse de informare (articole si studii medicale):
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26
1 Comentarii
Buna ziua, bun si cat se poate de corect. Dar pentru hipertiroidie Graves-Basedow, de fapt pornita din hipotiroidie Hashimoto, ar fi ceva informatii? E clar ca anticorpii ataca si intr-un fel si in altul tiroida. ma interesa o metoda de a echilibra imunitatea. Multumesc
RăspundețiȘtergere