Otetul de mere, cel mai bun balsam de rufe - 2070 de cuvinte

3 octombrie 2012

Otetul de mere, cel mai bun balsam de rufe


In calea pe care o urmez si care presupune, printre altele, eliberarea de carabalacuri, am ajuns si la categoria… curatenie. Si anume la detergenti, iar astfel am descoperit cel mai bun balsam de rufe EVER! Dar EVER EVER. 

Internetul romanesc ne spune sa folosim otet distilat, tradus gresit din englezescul white distilled vinegar. Asa ca am facut si eu o cercetare de-a mea si am aflat ca otetul de mere e la fel de bun si o sa se vada mai jos de ce anume.

Chestii tehnice
Incep cu ceea ce este mai important. Am cautat pe internet cantitati si alte alea, avand in vedere ca vroiam sa suflu si in iaurt, numai sa nu distrug masina de spalat si am aflat ca:
* otetul trebuie sa aiba o aciditate de 5% ca sa nu existe nici un risc. Otetul de mere, scrie chiar pe eticheta, are fix 50g/1000ml. Bingo.
* se  pune 1/2 cana (cup) la o incarcatura de rufe, in compartimntul de clatire (in care de obicei se pune balsam obisnuit); cum o cana/cup, masura americana a cantitatilor inseamna 236.588ml, e clar ca noi trebuie sa punem 118 ml de otet - eu am redus la 100ml, pentru ca nu am cantar electronic si nici nu cred ca 18ml fac mare diferenta. Asadar, daca folosesc 100 ml de otet de mere sunt in zona sigura. Bingo.

Si care ar fi problema, daca folosesc otet de mere in masina de spalat? 
Pai otetul este acid si pe unele forumuri se spune ca arde piesele din masina. Pe de alta parte, daca masina de spalat cu toate piesele ei din interior rezista la spalari frecvente la 90 de grade Celsius cu detergenti puternici, clor, inalbitor cu oxigen si alti agenti cu enzime care mananca petele… nu rezista la o jumatate de pahar de otet? Mi-e greu sa cred asta, mai ales ca alte voci spun ca tocmai instalatorii recomanda folosirea otetului in masina de spalat, ca sa indeparteze depunerile.

Ce efecte are otetul de mere la spalatul rufelor? Pai sa vedem:
* albeste rufele si atunci cand e bagat in ciclul de clatire al masinii de spalat, dar si cand rufele foarte murdare si cu pete multe sunt lasate intr-un lighean cu apa si otet, peste noapte. Am testat numai prima varianta, si asa e… bluzele albe straluceau.
* elimina petele de deodorant si transpiratie daca bluzele sunt pulverizate cu otet in zona respectiva, inainte de a fi bagate in masina de spalat.
* actioneaza ca un balsam de rufe, adica reduce electricitatea statica si indeparteaza orice urma de detergent care ar putea ramane in tesaturi. Si sunt martora ca otetul de mere e CEL MAI BUN BALSAM DE RUFE pe care l-am intalnit vreodata. Dupa ce am strans rufele, erau atat de moi si fine, ca pareau calcate. Atentie! Fiind foarte moi, se si mototolesc uimitor de repede; rufele trebuie impachetate imediat ce sunt luate de pe sarma.
* indeparteaza mirosurile urate din haine. Mirosurile de fum de tigara, de mucegai, inclusiv pe cel de detergent. Eu nu mai suport mirosurile puternice, asa ca de mult foloseam un detergent mai usor. Acum hainele miros a ceea ce trebuie - curatenie si aer curat.

Cum, esti nebuna? Sa pui otet in masina de spalat? Nu sunt, dar am pus.
Eu am pus 50ml de otet de mere in compartimentul de clatire/balsam, la o masina incarcata normal (la masina mea, asta inseamna 5 kg de rufe) si am spalat la 40 de grade Celsius... Rufele au iesit mai albe ca inainte, culorile altora pareau mai vii ca niciodata si hainele erau moi, chiar si asa, ude. Nu am avut absolut nici un miros de otet pe haine, dar cine se teme de asta poate oricand sa mai porneasca un ciclu de clatire suplimentar.

Ca surse pentru pentru informare am folosit tot internetul, dar mai concise mi s-au parut articolele de aici, aici si aici - asta pentru cine vrea sa porneasca o cercetare pe cont propriu. :)

Eu asta voi folosi de acum inainte si il recomand tuturor.

Lav

8 comentarii:

 1. Util postul tau, voi incerca si eu otetul.Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu tot nu am inteles ceva. Se pun 50 ml sau 100 ml in compartimentul de clatire? :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Carmen, 50 ml in compartimentul de clatire.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu te supara otet de vin (normal)pot sa folosesc???

  RăspundețiȘtergere
 5. Hehh..cu adevarat nu ramane mmiros dupa ???

  RăspundețiȘtergere
 6. Absolut nici un miros. Daca ti-e teama, poti pune mai putin sau poti rula un program de clatire in plus.

  RăspundețiȘtergere
 7. Aveti idee cu ce pot inlocui si detergentul? Ceva natural... Inafara de bicarbonat de sodiu. Am inteles ca acesta contine aluminiu, dar oare la spalat nu merge? Adica, nu cred sa ramana ceva in haine, care apoi sa fie absorbit de piele, nu?

  RăspundețiȘtergere
 8. Buna seara,
  Ati incercat si la etapa de spalare a rufelor sa adaugati aceeasi cantitate de otet de mere ca si la clatire, adica 50 ml?

  RăspundețiȘtergere