Iepurasul si Pastele. De unde pana unde si.. pana cand? - 2070 de cuvinte

15 aprilie 2012

Iepurasul si Pastele. De unde pana unde si.. pana cand?

          Nu sunt un om foarte religios si nici ritualurile pagane nu imi plac foarte mult. Daca in acest an le-am povestit copiilor despre Isus, am ales insa sa las deoparte povestea/minciuna cu Iepurasul (la fel si de Craciun, am incercat sa nu pun accent atat de mare pe Mos Craciun). Din pacate restul familiei a batut moneda pe acest Iepuras care tot vine si vine si vine pana nu am mai rezistat si m-a apucat nebuneala si pe mine.
          In conditiile in care pretinzi de la un copil sa nu te minta, cum poti sa minti tu, ca adult... Care mai e exemplul pe care il dai? De ce sa le cerem copiilor sa fie neaparat cuminti si ascultatori numai ca sa primeasca cadouri? Poate parea brutal ce spun, dar, psihologic, copii sunt setati sa faca orice pentru a fi pe plac celor pe care ii iubesc, pentru ca tanjesc, la randul lor, sa fie iubiti - asa functioneaza copiii, deci de ce sa le stricam "mecanismul" de altfel simplu si absolut normal? Ar fi viata copiilor mai goala si lipsita de magie fara Iepuras si Mos Craciun? NU, deloc. Ei tot cred in Peter Pan, Taramul de Nicaieri si zane, tot se mira de lucrurile al caror mecanism nu il cunosc. De ce sa ne axam atentia pe miracolul venirii lui Mos Craciun si a Iepurasului, cand, ca niste crestini ce ne consideram, am putea ATAT de simplu sa mutam atentia asupra nasterii si respectiv invierii lui Isus? Imi scapa ceva?
          Sa fie traditie? Nu e. Iepurasul nu are nici o legatura cu invierea lui Isus. Istoric, pe vremea imparatului Constantin si dupa, cand crestinismul a fost recunoscut si apoi s-a inceput convertirea fortata a oamenilor, capii bisericii au realizat ca aceasta convertire putea fi facuta mai usor daca in crestinism se includeau si o parte din simbolurile si traditiile pagane. Astfel, au legat sarbatoarea Invierii lui Isus de sarbatoarea pagana a primaverii, care avea loc in aceeasi perioada, si de riturile fertilitatii - de unde si iepurasul si ouale. Mai multe informatii, aici. Si ma uit acum la copii, cum s-au culcat cu ideea bine ingramadita cu forta in capul lor ca maine trebuie sa se trezeasca devreme ca nu cumva sa il piarda pe Iepuras.
          Pe bune acum, lasa-ti odata Iepurasul ala sa ramana acolo de unde e, ca o fi obosit dupa atatea sute de ani de carat cadouri.
          Pace, liniste si LUMINA,
          Lavinia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu