Scott Mariani : Manuscrisul lui Fulcanelli (Nemira, 2007)

         Am terminat azi o carte care mi-a placut foarte mult. Vad ca in utimul timp am reusit sa termin numai carti pe care eu le numesc "inlocuitoare de tv", adica pe care le vad foarte usor ca devenind subiectul vreunul film. In fine, spre deosebire de filme, cartile nu ma plictisesc niciodata, iar cea de fata e si bine scrisa chiar. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca autorul Scott Mariani a fost, printre altele, jurnalist si a tinut o rubrica permanenta de thriller in Writting Magazine.
          Intr-o fortareata din Languedoc, un secret uimitor zace ferecat de secole. Cine va sparge codul si va dezlega enigma va dobandi intelepciune deplina si putere fara margini.
          Manuscrisul lui Fulcanelli, scrisa de Scott Mariani este o fictiune frumoasa in care Benedict Hope, fost militar de elita ajuns detectiv specializat in salvarea copiilor disparuti, este angajat de un foarte bogat domn Fairfax pentru a gasi o veche carte de alchimie, manuscrisul lui Fulcanelli, care promite descoperirea unei potiuni vindecatoare, menite sa o salveze de la moarte pe nepoata batranului. Dupa unele ezitari, Hope accepta misiunea, in incercarea de a scapa de vinovatia pe care o simte pentru trecutul sau intunecat. Cercetarile sale il aduc fata in fata cu o organizatia religioasa Gladius Domini, pornita de asemenea pe urmele vestitei relicve. Foarte frumoasa mi se pare mie povestea de dragoste dintre Ben si cercetatoarea Roberta Ryder, mai ales modul in care se naste usor-usor, iar aspectele psihologice legate de trecutul lui si incrancenarea cu care vrea sa duca misiunea la bun sfarsit au logica si sunt de bun simt, la fel ca si explicatia pentru alcoolismul eroului nostru. Cartea are si un aer pitoresc si cochet oarecum, pentru ca actiunea se petrece in Franta, mai ales in jurul castelelor, iar partea cu dezlegarea enigmei si a jocului de cuvinte e aproape ca un joc de copil (insa mult mai dificila). Finalul aventurilor este, cum altfel, decat plin de surprize; dar si frumos.
          Autorul este meticulos ca orice jurnalist (nu, nu ca cei de la noi) si precizeaza intr-o nota de la inceputul cartii ca toate referirile la alchimie si istoria acesteia pe care le-a folosit se bazeaza pe fapte. De altfel, eu nu stiam, dar Fulcanelii este un personaj real, despre care se crede ca ar fi fost unul dintre cei mai mari alchimisti din toate timpurile.
          Manuscrisul lui Fulcanelli, scris de Scott Mariani a aparut in 2007 la editura Nemira, in Colectia suspans. Eu l-am luat in luna martie, anul acesta, la reducere, cu 10 lei. Si, dupa mine, merita nota 10+, pentru ca, desi are situatii care pot fi considerate sablon, acestea sunt tratate atat de bine incat nu sunt deloc deranjante; si pentru ca am inima (prea) moale si imi place si finalul fericit. :))

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii


  1. inima ta (prea) moale, poate s-ar afla acasa in Misterul Catedralelor - Fulcanelli. Poate.

    RăspundețiȘtergere