Ebelskivers, gogosile daneze umplute, din cartea lui Kevin Crafts

Cand sunt stresata, am nevoie sa mananc ceva dulce. Si nu mi-e rusine de asta. :) Hoinarind iar (in interes de serviciu) pe amazon, am dat peste o carticica mica si draguta, iar in ea... explicatii, poze si retete. Plus un pic de istorie (bine, un pic mai mult). Asadar, va prezint...


Ebelskivers sunt niste clatite micute, pufoase si usoare, un desert traditional din Danemarca; ''ebelskiver'' este un cuvant compus ce inseamna ''jumatate de mar'', adica exact forma pe care o au aceste gogosi. Se pot manca simple, pudrate cu zahar sau umplute cu gem, fructe (zmeura, capsune), legume (sau amestec de legume), caramel, ciocolata, branza, carne sau fructe de mare. Aluatul se prepara usor si rapid, din lapte, oua, faina si alte cateva ingrediente, dupa care se pune la copt intr-o tava speciala - eu cred ca se poate inlocui, totusi.


Un desert cu traditie, venit tocmai de la vikingi
Se pare ca originea prajiturelelor ebelskivers se cam pierde in istorie, cu sute de ani in urma. Ele sunt un desert traditional de sarbatoare, mai ales de Craciun, iar tigaile speciale se mostenesc din generatie in generatie in aceeasi familie. Retetele variaza: unele se prepara cu lapte, altele cu iaurt, unele folosesc praf de copt, altele maia.

Sunt multe teorii legate de inventarea acestor prajiturele, insa o legenda povesteste de niste vikingi care se intorceau de pe campul de lupta foarte infometati. Pentru ca nu aveau ustensile de gatit, si-au pus scuturile lovite peste foc si au copt gogosile in identatiile acestora. Daca te intereseaza cum se prepara...


Ca sa prepari ebelskiver, ai nevoie de...
* o tigaie speciala de aproximativ 30 cm diametru, cu 7 adancituri sau dreptunghiulara, cu 9 locasuri. Tigaile traditionale care inca se mai pot gasi de cumparat prin targurile de vechituri din Danemarca erau din fonta; astazi ele sunt fabricate din aluminiu si de cele mai mutle ori au si un strat antiaderent.
* un mixer de bucatarie
* o spatula de silicon
* cana de masurat ingredientele
* castroane
* doua bete de lemn pentru frigarui (chibrite lungi sau cozi de linguri de lemn).

Cartea continua direct cu prepararea aluatului pentru ebelskivers. Desi pare ciudat, este normal pentru ca metoda e aceeasi, indiferent de reteta. Asadar...

1. Intr-un castron mare, se amesteca faina, zaharul, praful de copt si sarea. Optional, in unele retete se adauga nuci pisate sau seminte, cacao.
2. Intr-un castron mai mic se bat usor galbenusurile, se incorporeaza laptele, untul topit si aromele (esenta de vanilie, unt de arahide, nutella, etc).
3. Se toarna ingredientele umede peste cele uscate si se amesteca bine cu o lingura de lemn, pana cand se formeaza un aluat usor gloduros.
4. Separat, intr-un castron curat, se bat albusurile cu mixerul la viteza mare, pana cand se formeaza varfuri. Nu trebuie sa fie ca la bezele, cu usor mai umede (varfurile care se formeaza trebuie sa cada nitel).
5. Albusurile se incorporeaza in aluat in trei etape, amestecand cu o spatula de cauciuc, in cercuri, de sus in jos si rotind castronul din cand in cand cate 45 de grade.
6. Se incorporeaza si ingredientele specifice fiecarei retete.

Dupa ce aluatul este gata, urmeaza coacerea si umplerea gogosilor:
1. Tigaia se unge cu unt sau ulei si se pune pe foc potrivit sau inspre mic.
2. Cand untul incepe sa faca basici in tigaie, se pun in fiecare locas cate 2-3 linguri de aluat - asta la o tigaie speciala pentru ebelskivers, evident; daca folosim o alta tava sau tigaie, va trebui sa ne adaptam :)
3. In mijlocul aluatului se pune, cu grija, o lingurita din umplutura pe care o dorim.
4. Se mai toarna 1 lingura de aluat peste umplutura, pentru a o inchide.
5. Ebelskivers se coc pe ambele parti. Prima data se lasa 3-5 minute pana cand aluatul incepe sa faca bule in mijloc (asta-i semnul ca trebuie intoarse), iar marginile devin usor aurii. Apoi, cu ajutorul a doua bete de frigarui se intorc pe cealalata parte si se mai lasa inca 3 minute (daca atunci cand le intorci inca mai este aluat necopt in forma, nu conteaza, se fa coace sigur). Cand sunt gata se transfera pe o farfurie, ca sa se raceasca.

Sfat despre oua: albusurile si galbenusurile se separa cel mai bine cand ouale sunt reci, insa albusurile se bat cel mai bine daca sunt la temperatura camerei. Cel mai bine e sa le separam imediat dupa ce le scoatem din frigider, sa le lasam 30 de minute si apoi sa ne apucam de treaba.

Si acum retetele, pe care nu le-am mai tradus din lipsa de timp si chef. :D Click pe imagini pentru a le vedea la dimensiunea... citibila :)






Vreau tare mult sa le incerc, pentru ca mi-a placut povestea lor. Si par a fi niste deserturi pe care copiii le vor adora. Ramane numai sa imi gasesc un fel de tigaie in care sa le si fac...

Lav

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Uau arata suuuper. Pentru ca nu am nici eu tava speciala ma gandeam sa le fac in tava de briose si sa le bag la cuptor sa -l fixez sa emane caldura de dedesupt...trebuie sa iasa pentru ca sunt prea dragalase.
    Multumim, Anca

    RăspundețiȘtergere
  2. Anca, si eu ma gandeam la tava de briose, dar trebuie sa vina caldura numai de dedesubt... Am gasit o tava pe internet, desi nu e ce trebuie... Cand faci, sa scrii pe blog si sa postezi si aici un link, sa invatam si noi :)

    RăspundețiȘtergere