Ce facem cu copiii cand nu putem sa iesim afara?

Afara ploua si pe langa asta e si ger, asa ca suntem fortati sa stam in casa. Si ce sa faci in casa cu doi copii mici? Ce activitati sa faci cu un bebe de 9 luni si cu unul de 2 ani, ideal ceva care sa ii implice pe amandoi sau invers, sa le lase o clipa de ragaz fiecaruia...

La sfarsitul verii eram ingrozita de gandul ca va trebui sa stam toata ziua in casa din cauza ploii sau a frigului, ma intrebam cum voi reusi sa o culc pe Maria si sa il tin pe Mihai ocupat in alta parte a casei, ca sa nu o deranjeze. Acum lucrurile s-au mai aranjat si Mihai a reactionat relativ bine la acest "sechestru", ba chiar zilele trecute a trebuit sa trag de el ca sa iesim afara.

Cand stam in casa, de obicei ii iau pe amandoi langa mine, ne asezam pe covorul cu Mickey Mouse din camera lor si citim, ne urmarim de-a busilea, ii dau in leganul prins de tocul usii, ne jucam cu masinutele, sarim pe salteaua de joaca sau construim (am facut odata un pod inalt din toate cuburile de construit si Mihai a fost super-incantat ca a putut sa treaca pe dedesubt de-a busilea; a trecut si Maria, dar fiindca are un "big behind", agata de fiecare data pilonii podului). Ieri am schimbat un pic materialele de constructie si am facut un turn inalt cat Mihai din cutii goale de lapte praf...



Pentru ca imi plac foarte mult activitatile de taiat si lipit pe care le face Altheate, am incercat si asta ieri, dar fara succes. Mihai stie sa taie, are forfecuta lui proprie si personala, cu manere galbene si varfurile neascutite, dar face numai franjuri pe marginile foilor, revistelor, ba chiar si la cearceafuri sau huse de scaun si a ciupit si un cablu odata. Pana ieri nu mai vazuse un tub de lipici si, cum e putin neindemanatic, nu a reusit sa lipeasca formele geometrice colorate pe care i le taiasem eu inainte dupa ce i-am explicat o data ce si cum trebuie sa faca. Am hotarat sa incerc iar peste cateva saptamani, pentru ca stiu ca nu reactioneaza bine daca insist prea mult pe un lucru pe care nu il stapaneste bine. Oricum, Maria ne reperase pe campul de lupta (a.k.a. covor), venise vertiginos si incepuse sa frunzareasca hartiile taiate.

Intr-o perioada, cand avea cam 1 an si jumatate, deci tot pe perioada de iarna, Mihai iubea videoclipurile cu melodii pentru copii de pe youtube si imaginile cu animale, utilaje si personaje din desene animate pe care i le salvasem intr-un folder special. Statea cate o ora, seara inainte de baie, sa le vada pe toate preferatele lui, plus cateva desene cu Mihaela. Acum a depasit momentul si nu pot sa spun ca imi pare rau, pentru ca nu vreau sa se obisnuiasca sa stea foarte mult la computer (oricum, e bine ca nu ne vede pe noi ca stam, ca sa nu ne imite). Dar a fost benefic, totusi, pentru ca asa a invatat de tastele space, Enter si de sageti, pe care le mai stie si astazi.

Revenind in prezent, cand Mihai e cu Daddy, Maria face terapie de ras cu mine. Cred ca am mai spus, ea s-a nascut foarte serioasa si incruntata (partial din vina mea, dar trecem peste explicatiile de rigoare), are o figura foarte sobra, care te scruteaza, uneori mai ridica si o spranceana - e de coma; probabil si din cauza ca, evident, nu ne-am jucat cu ea la fel de mult cum ne-am jughinit cu Mihai cand era de varsta ei. Asa ca de cateva zile am inceput un program foarte temeinic de jughineli, pupaturi si gadileli. Iar efectele deja se vad, Bobinuta e mai surazatoare, reactioneaza mai bine la persoanele necunoscute (de unde pana acum ii trata cu o privire rece, analitica si eventual o spranceana ridicata, acum rade si chiar intinde mainile spre ei) si a inceput sa si rada in hohote.


O alta activitate care ii place foarte mult lui Mihai este sa deseneze pe pereti cu creioane colorate, cerate sau carioci; sunt sigura ca ar accepta foarte repede si alte mijloace, daca i le-as da. Pentru copiii cuminti, peretele se poate inlocui cu o coala de hartie sau o foaie de bloc de desen... este chiar recomandat.

Se mai pot face diferite figurine din hartie. In afara de avion, am mai indoit o coala ca un acordeon si am taiat o forma de copil (cu mainile unite); cand l-am desfacut, a aparut o hora de copii la care Mihai tine foarte mult pentru ca ii prinde de capete si joaca cu ei Alunelu'.

In categoria alte prosteli si nebuneli intra jocul de-a cortul cu un cearceaf, sarituri in pat si coborarea pe mami ca pe scara de pompieri, urmarirea prin toata casa tipand cat putem de tare, dezmembrarea masinutelor (cum se vede mai jos, in poza cu Maria), plimbatul in carutul de cumparaturi (numai pentru Mihai), tavaleala, sportul si dansul (fiecare separat si apoi amandoi in brate la mami, pe o melodie speciala).


Or mai fi si altele, sigur am omis ceva.
Idei avem, vin gramada.
Cel mai important e ca distractia sa fie cat mai mare!

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Ei ma bucur sa vad ca sunteti foarte jucausi si sanatosi.
    Bune sunt si piramidele de cercuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi, suntem, am trecut cu bine de raceala :)

    RăspundețiȘtergere