ce cărți îmi doresc în 2017

În 2017 doresc să-mi întregesc rafturile de cărți cu următoarele titluri... Desigur, obișnuiam să salvez jpg-urile coperților pe care doream să mi le cumpăr, dar le-am pierdut de fiecare dată. Luna asta m-am hotărât că e subiect numai bun de o postare - aici sigur nu pierd nici o listă.

Criterii de selecție? Subiect, autor și recunosc, am început să fiu superficială și mă atrag titlurile din ce în ce mai cool ale cărților și coperțile interesante. Ori se scriu cărți mișto, de au titluri atât de cool, ori titlurile sunt alese anume ca să atragă publicul. Nu știu... voi vedea. Nu mă atrag cărțile cele mai bine vândute, nici recomandările vlogerilor/blogerilor, etc, decât dacă rezonez cu titlurile respective. Așadar...

BELETRISTICĂ

Eugene ONeill - Lungul drum al zilei către noapte.
Lungul drum al zilei catre noapte pune in scena o zi de rascruce a unei familii americane instarite de origine irlandeza, a carei viata, aparent comuna, este macinata de conflicte mocnite, boli si frustrari, iubirea si ura impletindu-se in forme de o stranietate cutremuratoare. Pentru aceasta piesa, lui Eugene O’Neill i s-a acordat in 1957 un premiu Pulitzer post-mortem. (sursa: elefant.ro) 

Emile Zola - La Paradisul Femeilor
Romanul „La paradisul femeilor”, al unsprezecelea din celebra serie „Rougon-Macquart” a lui Émile Zola, se concentreaza asupra destinului lui Octave Mouret (nascut in 1840), personajul pe care autorul il prezinta inca din romanul precedent, „Pot-Bouille”. El este proprietarul unui magazin de matasuri si s-a casatorit cu Caroline Hédouin. Peste ani, Octave ramane vaduv, dar isi dezvolta afacerea, devenind proprietarul unui mare lant de magazine. La un moment dat, in viata prea putin spectaculoasa a barbatului intra Denise Baudu, o tanara de 20 de ani, originara din Valognes, care se angajeaza la magazinul lui Octave, „La paradisul femeilor”, ca vanzatoare. Denise il dispretuieste pe Octave, in care nu vede decat un comerciant avid de putere şi cu a carui maniera de a-si conduce afacerile nu este de acord. Imaginea magazinului „La paradisul femeilor” ilustreaza, de fapt, in viziunea lui Zola, societatea sfarsitului de secol XIX. (sursa: carturești.ro)
W. Somerset Maugham - Vălul pictat
Frumoasa Kitty Fane este surprinsă cu alt bărbat de soțul ei, un renumit medic bacteriolog pe care-l însoțește în China colonială. Acesta o va lua cu el într-o zonă devastată de holeră, unde medicul încearcă să combată efectele teribilei maladii. O călătorie în timpul căreia tânăra femeie se va confrunta cu aspecte ale vieții ce-i fuseseră total necunoscute până atunci, ajungând astfel să se descopere pe sine însăși, dar și pe cel ce-i este tovaraș de viață. (sursa: libris.ro)

Altele:
Marcus Aurelius - Gânduri către sine însuşi (despre) 
Epictet - Manualul (despre)


CĂRȚI DE SPECIALITATE

Irina Holdevici - Tratat de psihologie cognitiv-comportamentală
Principiul de bază al psihoterapiei cognitiv-comportamentale se referă la faptul că stările afective negative, cum ar fi depresia, anxietatea, panica, iritarea, precum şi comportamentele dezadaptative au la bază modul distorsionat în care oamenii gândesc despre ei înşişi, despre lume şi despre viitor. Aceste idei eronate au tendinţa de a apărea şi la persoane cu un nivel intelectual ridicat, persistă chiar în contradicţie cu datele realităţii şi conduc la comportamente autoblocante şi autodistructive. Psihoterapia este limitată în timp, are obiective clar definite, rezultate evidente, de cele mai multe ori posibil de cuantificat. (sursa: editura trei)



Seamus Carey - Cum să te dezvolți odată cu copiii tăi.  
Tatal vine seara obosit de la serviciu, dar, pentru ca i-a promis fiicei ca poate conta pe el la pregatirea pentru teze, se mobilizeaza si este gata sa o ajute. Insa fata nu si-a organizat materia, nu are habar ce ar trebui sa recapituleze si, in general, nu pare prea interesata de studiu. Tatal izbucneste intr-o criza de furie plina de reprosuri si amenintari, fata incepe sa planga, iar barbatul se simte coplesit de vinovatie. Suna cunoscut? (sursa: elefant.ro) 
Da, sună cunoscut! Deși nu sunt fan al colecției PPP de la editura Trei, deoarece mi se pare prea simplistă, cartea asta tratează un subiect aproape de casă, ca să zic asa.

Briggs Myers - Oameni și vocații. Înțelegerea tipurilor de personalitate.  
Prezinta, intr-un limbaj pe intelesul tuturor, ideile referitoare la tipurile de personalitate ale faimosului psiholog elvetian Carl Gustav Jung, asa cum se aplica ele la oamenii obisnuiti, cu probleme obisnuite. Ea reuseste sa anuleze parerea veche, dar atat de frecvent intalnita, conform careia fiecare dintre noi prezinta, intr-un fel sau altul, o deviere de la persoana normala ideala, inlocuind-o cu recunoasterea faptului ca ne-am nascut, fiecare, inzestrati cu daruri diferite, cu tipare unice ale modurilor in care preferam sa ne folosim mintile, valorile si sentimentele in viata de zi cu zi. (sursa: elefant.ro)


CĂRȚI DESPRE BUDISM, ZEN și alte practici orientale

Am găsit-o deja în format electronic însă e una din cărțile pe care mi le doresc și în bibliotecă. Da, atât de mult îmi place. Este o carte plină de înțelepciune, scrisă relaxat și fără teoreme de urmat, o carte care se citește la fel de ușor ca aerul de respirat. Nu m-am hotărât încă dacă o să cumpăr varianta în engleză sau română - nu știu câtă încredere să am în traducerea aia. Cel mai probabil voi lua ambele cărți.


CĂRȚI... (care par) INTERESANTE
Natalie Algier - Geografia intimă a femeii
Natalie Angier reuseste cu usurinta sa transforme corpul feminin intr-o sursa inepuizabila de fascinatie. Geografia intima a femeii pune in lumina frumusetea si puterea interioara a arhetipului feminin, trecand prin teoria evolutionista, prin biologie, neurochimie si prin diverse ipoteze stiintifice. Cu ajutorul claritatii, al cunostintelor sale in domeniu si al unei extraordinare exuberante de limbaj, autoarea demonteaza magistral miturile si falsele informatii care inca inconjoara corpul feminin, cea mai misterioasa capodopera a evolutiei. (sursa: elefant.ro)

Altele:
Anthony Doerr - Toată lumina pe care nu o putem vedea
Susan Abulhawa - Albastrul dintre cer și pământ
Dave Eggers - Opera sfâșietoare a unui geniu năucitor

Lista e deschisă. Urmează să adaug cărțile pentru copii. Până atunci...

Happy reading!
Lav

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii