The Woman in the Window (film noir, 1944) - 2070 de cuvinte

10 noiembrie 2016

The Woman in the Window (film noir, 1944)

IMDB: 7,8/10
The Woman in the Window este un film noir din 1944, regizat de Fritz Lang, cu Edward G. Robinson și Joan Bennett în rolurile principale. Și ce mai film! Despre acesta aș putea spune că este cu adevărat un film bun!

Povestea începe când profesorul de psihologie Richard Wanley își conduce soția și cei doi copii la gară - am intuit că aceștia pleacă într-o vacanță iar el nu poate, pentru că are cursuri. Pentru ca timpul să treacă mai repede, Richard nu se întoarce acasă, ci se duce la un club din care făcea parte, ca să se întâlnească cu niște prieteni. Înainte să intre, observă in vitrina magazinului de alături portretul unei tinere foarte frumoase și aceasta ajunge subiect de discuție mai târziu, la club: Cine e? O cunoaște cineva? E reală? După ce prietenii îi pleacă, Richard se hotărăște să mai zăbovească nițel, să citească. Mai târziu, se oprește în fața portretului ca să o mai admire pe femeia aceea frumoasă; numai că, spre uimirea lui, femeia chiar vine lângă el, se prezintă (Alice Reed) și îi cere un foc... și de acolo pleacă într-un bar, apoi se duc la ea acasă. Lucrurile se complică în momentul în care apare iubitul ei, începe o ceartă și Richard se vede nevoit să-l ucidă în legitimă apărare. Și de aici povestea decolează la propriu... pentru că dacă astăzi ar fi oarecum ușor de explicat ce s-a petrecut, pe vremea aia nu era la fel de simplu. Iar atunci pedeapsa capitală se executa prin spânzurare sau scaun electric. Având în vedere toate astea, e de înțeles că cei doi plănuiesc să ascundă totul...

Filmul e o bucurie pentru ochi și urechi. Actorii joacă minunat, povestea prinde, cadrele nu se lasă mai prejos și surprind jocuri de lumină și unghiuri stranii, menite să accentueze teroarea, frica și tensiunea prin care trec protagoniștii. M-a uimit personajul Richard și sângele rece de care dă dovadă - rămâne însă un bărbat tipic, probabil obișnuit să își ascundă sentimentele. Spun asta pentru că imediat după ce o cunoaște pe Alice își dă seama că nu are ce căuta cu o femeie tânără în bar și apoi la ea acasă, spune mereu că ar trebui să plece, etc., dar nu o face; scene de sex nu exista în acest gen de filme, însă e clar că flirtează cu Alice și merg la ea acasă cu un scop anume, iar totul e tratat cu lejeritate, fără să se pună vreodată problema faptului că el e însurat. Extrem de interesant a fost și felul în care prezentau ancheta, cum au descoprit tipul de masină după amprenta din noroi a cauciucului, inaltimea, greutatea și nivelul de trai al „făptașului” după urma de pantofi și o bucată de haină prinsă într-o sârmă ghimpată. Totul culminează la final cu... dar despre asta nu pot povesti. Cert e că m-a surprins sfârșitul.

Per total, a fost o încântare să-l privesc. Filmul se găsește intregral pe youtube, aici. L-am downloadat, am luat subtitrare și m-am uitat.

Vizionare plăcută!
Lavinia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu