Melci cu scorțișoară, în două feluri (la mașina de copt pâine) - 2070 de cuvinte

21 decembrie 2013

Melci cu scorțișoară, în două feluri (la mașina de copt pâine)


          Am făcut delicioasele astea în două rânduri, prima dată de curiozitate, apoi pentru serbarea de la școală a băiatului meu. Și de fiecare dată mi-au ieșit diferit, pentru că am schimbat umplutura. Cinnamon Rolls, așa se numesc în engleză, iar rețeta am luat-o de aici - există, de altfel, sute de rețete asemănătoare).

Aluat:
1 cup + 2 linguri lapte cald
3 linguri ulei
2 ouă bătute ușor
1/2 cup zahăr
4 cup făină
1 praf de sare
7 g drojdie uscată

Umplutură 1:
100 g unt topit
1/2 cup zahăr
1 lingură scorțișoară
2-3 pumni de biscuiți pisați (nucă)

Umplutură 2:
gem de gutui
1 lingură zeamă de lămâie
1 lingură scorțișoară

 • CUP = ORICE VAS DE 240ml (mașina de pâine vine, cel puțin asta a mea, cu un vas pe care există și gradația pentru cups) - pentru cine nu are: se ia o cana gradata, se face semn la 240ml, iar orice ingredient se pune până la semn... tadaam! 
 • ingredientele pentru aluat se pun în mașina de copt pâine exact în ordinea în care sunt scrise mai sus (drojdia se pune într-un gol făcut în vârful grămezii de făină); 
 • se pornește mașina la programul DOUGH, care durează 1:30 minute;

 • când e gata, găletușa cu aluat se scoate și se pune la crescut - eu o pun pe calorifer; mai jos, două imagini care arată cât de mult crește.
înainte de crescut

după ce a crescut
 • am tras de aluat ca să îl lungesc puțin și am întins cu făcălețul, pe masa pudrată cu făină, o foaie mai mult lungă decât lată; 
 • în timp ce creștea alatul, am făcut umpluturile:
  1 - am topit untul și l-am amestecat cu celelalte ingrediente;
  2 - am subțiat gemul de gutui pe care îl aveam cu niște zeamă de lămâie, apoi am amestecat cu scorțișoară;
   
 • am întins umplutura pe foaie, apoi am rulat-o pe lung;am tăiat bucăți de 2-2,5 cm lungime, pe care le-am așezat una lângă alta în tava dublată cu hârtie de copt;


 • le-am băgat la cuptorul încins unde trebuie să stea cam 30 de minute.

Sfaturi:

 • melcii se pot apăsa cu mâna (așa am făcut a doua oară) și atunci nu mai cresc atât de mult în înălțime (ca să le poată mânca mai ușor cei mici);
 • primul fel de umplutură se poate face și altfel: untul moale se folosește pentru a unge foaia de aluat, apoi deasupra se presară un amestec de zahăr cu scorțișoară - eu am uns bine și atunci când am rulat; în acest caz, untul cade la fund și, amestecându-se cu zahărul, se face un fel de caramel - mare atenție la timpul cât stă în cuptor (maxim 30 minute!), pentru că altfel devin prea tari.
 

          Mie mi-au plăcut de fiecare dată. Soțului meu, căruia nu îi place scorțișoara, i-au plăcut foarte mult cele cu caramel. Singura greșeală pe care o fac este că le las să stea prea mult la cuptor.
          Aluatul acesta îmi place foarte mult, mai mult decât cel pe care l-am făcut pentru cozonac - trebuie să testez dacă se pretează și la cozo.

melc cu gem de gutui și scorțișoară

melci cu scorțișoară și caramel

melci cu scorțișoară și biscuiți/nucă

...și fără să vreau, mi-a ieșit o inimă :)

Happy baking,
Lavinia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu