Am făcut delicioasele astea în două rânduri, prima dată de curiozitate, apoi pentru serbarea de la școală a băiatului meu. Și de fiecare dată mi-au ieșit diferit, pentru că am schimbat umplutura. Cinnamon Rolls, așa se numesc în engleză, iar rețeta am luat-o de aici - există, de altfel, sute de rețete asemănătoare).
Aluat:1 cup + 2 linguri lapte cald3 linguri ulei2 ouă bătute ușor1/2 cup zahăr4 cup făină1 praf de sare7 g drojdie uscatăUmplutură 1:100 g unt topit1/2 cup zahăr1 lingură scorțișoară2-3 pumni de biscuiți pisați (nucă)Umplutură 2:gem de gutui1 lingură zeamă de lămâie1 lingură scorțișoară
- CUP = ORICE VAS DE 240ml (mașina de pâine vine, cel puțin asta a mea, cu un vas pe care există și gradația pentru cups) - pentru cine nu are: se ia o cana gradata, se face semn la 240ml, iar orice ingredient se pune până la semn... tadaam!
- ingredientele pentru aluat se pun în mașina de copt pâine exact în ordinea în care sunt scrise mai sus (drojdia se pune într-un gol făcut în vârful grămezii de făină);
- se pornește mașina la programul DOUGH, care durează 1:30 minute;
- când e gata, găletușa cu aluat se scoate și se pune la crescut - eu o pun pe calorifer; mai jos, două imagini care arată cât de mult crește.
înainte de crescut |
după ce a crescut |
- am tras de aluat ca să îl lungesc puțin și am întins cu făcălețul, pe masa pudrată cu făină, o foaie mai mult lungă decât lată;
- în timp ce creștea alatul, am făcut umpluturile:
1 - am topit untul și l-am amestecat cu celelalte ingrediente;
2 - am subțiat gemul de gutui pe care îl aveam cu niște zeamă de lămâie, apoi am amestecat cu scorțișoară;
- am întins umplutura pe foaie, apoi am rulat-o pe lung;am tăiat bucăți de 2-2,5 cm lungime, pe care le-am așezat una lângă alta în tava dublată cu hârtie de copt;
- le-am băgat la cuptorul încins unde trebuie să stea cam 30 de minute.
Sfaturi:
- melcii se pot apăsa cu mâna (așa am făcut a doua oară) și atunci nu mai cresc atât de mult în înălțime (ca să le poată mânca mai ușor cei mici);
- primul fel de umplutură se poate face și altfel: untul moale se folosește pentru a unge foaia de aluat, apoi deasupra se presară un amestec de zahăr cu scorțișoară - eu am uns bine și atunci când am rulat; în acest caz, untul cade la fund și, amestecându-se cu zahărul, se face un fel de caramel - mare atenție la timpul cât stă în cuptor (maxim 30 minute!), pentru că altfel devin prea tari.
Mie mi-au plăcut de fiecare dată. Soțului meu, căruia nu îi place scorțișoara, i-au plăcut foarte mult cele cu caramel. Singura greșeală pe care o fac este că le las să stea prea mult la cuptor.
Aluatul acesta îmi place foarte mult, mai mult decât cel pe care l-am făcut pentru cozonac - trebuie să testez dacă se pretează și la cozo.
melc cu gem de gutui și scorțișoară |
melci cu scorțișoară și caramel |
melci cu scorțișoară și biscuiți/nucă |
...și fără să vreau, mi-a ieșit o inimă :) |
Happy baking,
Lavinia
0 Comentarii