Melci cu scorțișoară, în două feluri (la mașina de copt pâine)


          Am făcut delicioasele astea în două rânduri, prima dată de curiozitate, apoi pentru serbarea de la școală a băiatului meu. Și de fiecare dată mi-au ieșit diferit, pentru că am schimbat umplutura. Cinnamon Rolls, așa se numesc în engleză, iar rețeta am luat-o de aici - există, de altfel, sute de rețete asemănătoare).

Aluat:
1 cup + 2 linguri lapte cald
3 linguri ulei
2 ouă bătute ușor
1/2 cup zahăr
4 cup făină
1 praf de sare
7 g drojdie uscată

Umplutură 1:
100 g unt topit
1/2 cup zahăr
1 lingură scorțișoară
2-3 pumni de biscuiți pisați (nucă)

Umplutură 2:
gem de gutui
1 lingură zeamă de lămâie
1 lingură scorțișoară

  • CUP = ORICE VAS DE 240ml (mașina de pâine vine, cel puțin asta a mea, cu un vas pe care există și gradația pentru cups) - pentru cine nu are: se ia o cana gradata, se face semn la 240ml, iar orice ingredient se pune până la semn... tadaam! 
  • ingredientele pentru aluat se pun în mașina de copt pâine exact în ordinea în care sunt scrise mai sus (drojdia se pune într-un gol făcut în vârful grămezii de făină); 
  • se pornește mașina la programul DOUGH, care durează 1:30 minute;

  • când e gata, găletușa cu aluat se scoate și se pune la crescut - eu o pun pe calorifer; mai jos, două imagini care arată cât de mult crește.
înainte de crescut

după ce a crescut
  • am tras de aluat ca să îl lungesc puțin și am întins cu făcălețul, pe masa pudrată cu făină, o foaie mai mult lungă decât lată; 
  • în timp ce creștea alatul, am făcut umpluturile:
    1 - am topit untul și l-am amestecat cu celelalte ingrediente;
    2 - am subțiat gemul de gutui pe care îl aveam cu niște zeamă de lămâie, apoi am amestecat cu scorțișoară;
     
  • am întins umplutura pe foaie, apoi am rulat-o pe lung;am tăiat bucăți de 2-2,5 cm lungime, pe care le-am așezat una lângă alta în tava dublată cu hârtie de copt;


  • le-am băgat la cuptorul încins unde trebuie să stea cam 30 de minute.

Sfaturi:

  • melcii se pot apăsa cu mâna (așa am făcut a doua oară) și atunci nu mai cresc atât de mult în înălțime (ca să le poată mânca mai ușor cei mici);
  • primul fel de umplutură se poate face și altfel: untul moale se folosește pentru a unge foaia de aluat, apoi deasupra se presară un amestec de zahăr cu scorțișoară - eu am uns bine și atunci când am rulat; în acest caz, untul cade la fund și, amestecându-se cu zahărul, se face un fel de caramel - mare atenție la timpul cât stă în cuptor (maxim 30 minute!), pentru că altfel devin prea tari.
 

          Mie mi-au plăcut de fiecare dată. Soțului meu, căruia nu îi place scorțișoara, i-au plăcut foarte mult cele cu caramel. Singura greșeală pe care o fac este că le las să stea prea mult la cuptor.
          Aluatul acesta îmi place foarte mult, mai mult decât cel pe care l-am făcut pentru cozonac - trebuie să testez dacă se pretează și la cozo.

melc cu gem de gutui și scorțișoară

melci cu scorțișoară și caramel

melci cu scorțișoară și biscuiți/nucă

...și fără să vreau, mi-a ieșit o inimă :)

Happy baking,
Lavinia

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii