D.Stabenow : A Cold Day For Murder (Kate Shugak #1) - 2070 de cuvinte

16 ianuarie 2013

D.Stabenow : A Cold Day For Murder (Kate Shugak #1)

Ma bucur in continuare. Una din cele mai bune idei care mi-au venit (ever) a fost sa citesc carti cu iarna, in iarna asta. Am decoperit autori care imi plac si carti pe care le-as reciti (eu, care nu fac asta niciodata). Plus ca iarna nu s-a terminat si fiecare carte citita e din ce in ce mai buna. Iar acum am primit la pachet o poveste buna si incitanta, o atmosfera extrem de reala, putina istorie si personaje credibile... ce as putea dori mai mult?

Eroina romanului este Kate Shugak, care face parte din comunitatea indienilor Aleut si traieste in singuratate. La baza avocat, ea a renuntat la job si la ''lumea oamenilor'' dupa ce a aproape a fost omorata de un pedofil. Traiul ei linistit si ordonat este intrerupt de disparitia unui ranger si a investigatorului care pornise sa il caute; Jack Monroe, fost coleg si iubit o roaga sa investigheze cazul, pentru ca ea cunoaste bine locurile si oamenii. Desi multumita de actuala ei viata, Kate accepta cazul deoarece se simte responsabila pentru disparitia unuia din barbati. Si asa incepe povestea...

A Cold Day For Murder, prima carte din seria ce o are ca protagonista pe Kate Shugak, a luat premiul Edgar (echivalentul Oscarului din cinematografie) in 1993. Autoarea tocmai isi facuse debutul si a si primit cel mai important premiu pentru originalitate.

Dana Stabenow reuseste sa recreeze atmosfera inghetata a Alaskai, tinuturile sale pustii in care domneste numai vantul taios si zapada, precum si traiul izolat si independent al localnicilor. De asemenea, cartea este o  introducere in lumea indienilor Aleut, nativii acelor zone. Cum e viata in Alaska? Zapada, caini husky, atv-uri pentru zapada sau sanii trase de caini, drumuri atat de inzapezite incat se merge pe calea ferata, frig, mai multa zapada... Si un mic fragment care ilustreaza poate, mai bine:

"Come on in, Kate", she said. "I'm cleaning lamp chimneys. You can help".
"Oh, goody", Kate said, following her inside.
"I'm almost done", Mandy assured her. "This is one job a never get a jump on. In winter it's dark all day and I keep the lamps lit from the time I get up until the time I go to bed. In summer the sun shines around the clock and it gets so bright I have to pull the shades and light the lamps anyway. I can't win". (pag. 35)

Stateam si citeam din carte si simteam cum frigul imi patrunde in oase, atat de bine sunt facute descrierile. Si, din fericire pentru mine, asta nu a fost de rau augur - as reciti cartea, e pe scurta lista pentru asta. Cartea se gaseste aici si poate fi citita si de pe pc, telefon, tableta.

Lectura placuta,
Lavinia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu