Crema de zahar ars (reteta de la matusa mea)

          Multe am auzit eu vorbindu-se despre crema de zahar ars. Sincer, daca stau sa numar, eu am mancat desertul asta de numai 3 ori: de doua ori de la matusa si o data la restaurant, cand ne-a facut sefu' cinste (ca eu la restaurant comand numai papanasi :))). Intr-o zi insa mi-am luat inima in dinti si i-am cerut reteta matusii mele, Lena, mare specialista la crema de zahar ars. Apoi m-am incumetat sa fac si... a iesit o nebunie. Ca haplea ce sunt, desigur, am gustat imediat ce s-a mai racit, in noaptea aia. E un desert bun, care se face usor, dar e destul de greu (nici nu vreau sa ma gandesc). Dar e buuun! :P

          I n g r e d i e n t e:
          1 litru lapte
          7 oua (6-8)
          200 g zahar
          1 lg esenta de rom
          + 100 g zahar (de topit, pentru tapetarea cratitei)

          P r e p a r a r e:
          - am topit zaharul (200g) in lapte, operatiune care a durat foarte putin; cand s-a mai racit, am adaugat ouale batute usor cu furculita intr-un castron, esenta de rom si un praf de sare si am amestecat putin. Am lasat sa se raceasca de tot.


          - am topit zaharul (100g) intr-o cratita de 3 litri si am tapetat frumos peretii pana pe la jumatate; desi asta era etapa de care ma speriasem initial, s-a dovedit a fi foarte usor de facut - nu a mirosit urat, nu s-a ars si nici nu a ramas lipit.


          - am rasturnat compozitia direct, fara sa mai amestec si am bagat la cuptorul incalzit dinainte, unde am lasat-o pentru vreo 40 de minute.


          Cand am scos-o, arata asa, ca mai jos - zaharul cu care am tapetat s-a topit si a format un sirop dulce cu aroma de rom.



          Feliile nu se pot scoate perfect intregi, pentru ca oala este inalta, insa daca faci asta in vase mai mici si rezistente la caldura, va iesi perfect, ca la restaurant. Eu am fost multumita de cum arata, oricum. Se serveste rece si este o nebunie de desert.



          Pace,
          Lavinia

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii

  1. Si mie imi place mult, dar o fac destul de rar si mai ales vara, fiind un deliciu rece!
    Seara placuta

    RăspundețiȘtergere