Nick Drake : Nefertiti. Cartea mortilor

Nu stiu daca am mai amintit pana acum in insemnarile mele de cat de mult am fost pasionata de Egiptul Antic. O parte din toata nebunia aia a mai ramas, suficient cat sa imi adun de prin toate locurile cunoscute sau mai putin cunoscute, carti despre subiect, indiferent cat de stiintifice ar fi sau nu. In plus, am acasa la ai mei, ascuns prin vechiul meu birou, un mic papirus primit cadou de la un om foarte, foarte drag si un cap de egiptean modelat chiar de mine din lut si apoi pictat. Toate sunt legate de trecutul meu si, desi imi erau odinioara atat de dragi si scumpe, imi par acum atat de indepartate, ca parca vad aievea praful ridicandu-se de pe amintirile si lucrurile astea precum colbul de pe papirusurile dintr-un muzeu din Cairo.

O achizitie oarecum recenta la colectia mea egipteana - vad ca pe prima pagina scrie 29.03.2009 si daca imi aduc eu aminte bine am luat-o de la un Kilipirim, desi nu la pret de chilipir -, este romanul NEFERTITI, CARTEA MORTILOR de NICK DRAKE, aparuta la editura Humanitas in 2007 in colectia thriller & mystery.

Actiunea se petrece in Egiptul Antic, dupa reforma religioasa introdusa de faraonul Akhenaton si se invarte in jurul disparitiei misterioase a reginei Nefertiti. Nefericita disparitie are loc inaintea unui mare festival in care urma sa se faca inaugurarea noii capitale Akhenaten, construita de sotul reginei, bine-cunoscutul Akhenaton. Puterea faraonului si taria credintei monoteiste instaurata de cei doi sunt puse la incercare daca Nefertiti nu isi face aparitia la festivitati, asa ca este adus sa investigheze cazul Rai Rahotep, seful politiei din Teba. Lumea fascinanta in care intra tanarul medjay, indiciile, personalitatile pe care le cunoaste si stilul de viata al egiptenilor din acea vreme... in carte.

Parerea mea e ca asta e o carte slabuta. Imi place, desigur, pentru subiectul pe care il trateaza, dar altfel, privind obiectiv, gasesc ca ii lipsesc logica actiunii si, as putea spune, un fir central care sa conduca povestea. Desigur, disparitia reginei Nefertiti e motorul de la care porneste totul, insa persoajul principal nu e construit in asa fel incat sa dea dovada de istetime sau cel putin pricepere in meseria pe care o are; nu "conduce" povestea, nu gaseste nici un indiciu concret, toate actiunile sale sunt, in mare parte, declansate de evenimente exterioare iar putinele initiative pe care le are se dovedesc esecuri. Practic, cazul il "rezolva" pe el, nu el rezolva cazul. Un personaj slab, desi parea foarte promitator in primele pagini. Cele mai impresionante lucruri pe care le-am regasit in paginile cartii au fost descrierile lui Akhenaton - omul, a haremului si a inchisorii "pierdute de lume" in care este aruncat Rai la un moment dat.

Este, totusi, o lectura interesanta pentru un roman din genul mystery.

Mai jos, Akhenaton, Nefertiti si copiii, intr-o piesa din Muzeul din Cairo (sursa foto: wikipedia / Gerard Ducher).

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii