Guillaume Musso : Fata de hartie (ed. All) - 2070 de cuvinte

9 martie 2013

Guillaume Musso : Fata de hartie (ed. All)

Am ales cartea asta din cauza catorva randuri...

“Because I fell.”
“Fell from where?”
“Fell from a book - well from your story, I mean.”

Daca poate fi ceva mai incitant de atat, eu nu am auzit... Aflasem ca este povestea unui pesonaj care cade printre randurile lasate neteminate din cartea sa si intra in lumea reala a autorului care l-a conceput. Dar cum anume sa cada dintr-o carte, din niste randuri neterminate? Fantasy 100% nu e, ca se spune ca e un romance, deci... cum? Ei bine, acest mister a fost suficient ca sa ma faca sa citesc si apoi sa indragesc pentru totdeauna aceasta carte. Chiar daca e un romance!


Evident, am fost imediat curioasa sa aflu cum a reusit sa scrie Musso partea asta cu cazutul, apoi am citit cum, intr-un preview de pe situl autorului...

“Because I fell.”
“Fell from where?”
“Fell from a book - well from your story, I mean.”
I stared at her, incredulous, without understanding a damn word of her ravings.
“I fell from a line in the middle of an unfinished sentence,” she added. To convince me, she pointed at the book on the table, which Milo had given me at lunch. She stood up, brought it to me and opened to page 266. For the second time today, I skimmed the passage where the story suddenly came to a stop:
Billie dried her eyes, surrounded by dark streaks left by her running mascara.
“Please, Jack, don’t leave like that.”
But the man had put on his coat and opened the door, without so much as a glance at his mistress.
“Please!” she screamed, falling
“You see, it’s written: ‘she screamed, falling’ And it’s into your house that I fell.”

Si atat mi-a trebuit! Sold! :)))


In prologul cartii ne sunt prezentate intr-un mod interesant, aproape jurnalistic, ultimele evenimente importante din viata lui Tom, intercalate cu email-uri primite de la fani; aflam astfel de succesul primelor doua carti ale sale din Trilogia Ingerilor, relatia cu renumita pianista Aurore Valancourt, apoi despartirea, incapacitatea lui de a accepta acest lucru si actiunile deplasate pe care le face in incercarea de a o recuceri pe femeia fara de care simte ca nu mai poate trai.

Tom se afunda intr-o viata dezordonata; nu mai are nici chef si nici inspiratie sa scrie, bea mult, ia antidepresive, se drogheaza... toate astea, pana intr-o noapte furtunoasa, cand in casa ii intra o femeie blonda, goala si enervant (pentru el) de sarcastica. Blonda sustine ca nu este altcineva decat Billie, unul din personajele secundare ce apar in cartile sale si ca are nevoie de ajutorul lui pentru a se intoarce inapoi in lumea fictiunii.

De aici si pana la final totul este un rollercoaster... cartea se dovedeste a fi mai multe decat un simplu romance in care doi oameni sunt adusi unul langa celalalt cu unicul scop de a se indragosti; e vorba de aventura, de calatorii, de imposibil, de depresie, de abuz, de goana contra timp...

Cartea este, intr-un fel, scrisa simplu, fara alambicari greoaie, insa e fermecatoare si transmite direct mesajul dorit. Este o poveste despre prietenie (in primul rand despre prietenie, as zice eu) si despre dragoste, despre momentele in care crezi ca totul e pierdut dar in care viata iti arata ca mai exista o sansa - stiu ca e ciudat sa spun asta despre o carte in care practic autorul dicteaza tot ce se intampla, insa in Fata de hartie exista o samanta de magie; ai mereu zdrobitoarea impresie ca personajele sunt cele care au scris cartea, nu Musso. Fiecare capitol este precedat de un citat care se potriveste ca o manusa cu tot ce urmeaza sa se intample; ca sa nu mai spun ca e imposibil sa nu te regasesti si tu, ca cititor, in cuvintele lor intelepte. :)

Nu pot decat sa recomand cartea asta, din inima. Am descoperit un autor cu adevarat deosebit. Me happy...

Happy reading,
Lavinia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu