Operatiunea OLITA - 2070 de cuvinte

6 august 2009

Operatiunea OLITA

Ce sa-i faci cu oamenii care au copii... Se bucura cand progenitura face pipi, deh.

De doua zile, incercam din nou sa il obisnuim pe Mihai sa faca pipi la olita.

Istoricul Operatiunii Olita este lung si incepe de acum un an si ceva, primavara, cand a primit prima olita; era rosie si arata ca o broasca (acum arata la fel, numai ca nu mai are ochi, ca erau abtipilduri si le-a rupt). Mihai avea vreo 8-9 luni. Si era atat de draguta olita, ca a fost folosita pe post de palarie, de toba, ca loc de depozitat jucarii, numai pentru facut pipi nu. Mickey Mouse, o papusa indragita de Mihai la vremea aia, facea pipi la olita-broasca, pusa chiar de Mihai, dar 'dansul', nu. Vreo doua luni mai tarziu, bunica i-a luat o olita albastra, obisnuita, care arata ca tucalul strabunicii :))))). Nici asa nu a mers. Desi i-am explicat de multe ori ca acolo trebuie sa faca pipi, el facea mereu pe el. Facea pipi, se oprea din joaca sau venea sa ne spuna si ne arata, se minuna si apoi isi continua activitatea nestingherit. Am aplicat si tehnica murdara, daca pot spune asa, adica l-am lasat cu chilotul ud de pipi. Desigur, era afara. Nu a contat, Mihai se juca nestingherit. Asa ca am abandonat.

Anul acesta, pe la inceputul verii am mai incercat. Nu am avut succes, dar Mihai parea mai constient ca acolo trebuie sa faca si chiar incerca, adica venea repede la noi, dar isi dadea drumul pana sa ajunga la oala.

De doua zile... incercam iar. Si sunt mandra sa spun, cu succes. Nu il las in chiloti decat putin timp pe zi, adica de la pranz si pana cand il culc de dupa-amiaza (~ 3 ore) si apoi seara (~ 2 ore). Nu o fi cine stie ce, dar dupa cum am calculat, salvam cam 1-2 pampersi pe zi si avand in vedere ca pretul lor s-a dublat, conteaza. Mai scapa pe el, insa azi a anuntat ca face, si a facut tot la olita, cu Daddy. Eu intindeam rufe afara si Daddy a venit mandru tare cu olita in mana, aratandu-mi pipilicul: "E tot. Acum ma duc sa il arunc!" :))))))

Ar fi tare bine ca Mihai sa se obisnuiasca sa faca pipi la olita in timpul zilei. Nu l-am fortat niciodata, in ciuda presiunilor. Sunt relaxata in privinta asta, nu consider ca este ceva absolut obligatoriu ca un copil sa invete asta pana intr-un an, altele sunt mai importante. Pipi la oala face cand e pregatit (desigur, cu ajutorul parintilor, care sa ii explice, sa ii arate, sa il invete, pana la urma), cand se poate controla, cand este capabil din punct de vedere mental sa inteleaga ce i se cere si cand este pregatit pentru asta si din punct de vedere fizic. Nu consider ca a fost un act de comoditate din partea mea daca nu l-am stresat cand era prea mic sa faca la oala. Toate vin la timpul lor.

2 comentarii:

 1. Bravo pentru primul pipi depus in oala.
  Mircea spune cand face pipi, in pampers, iar cand mergem in vizita, primul loc vizitat e baia, cere sa fie urcat pe vas, imbracat evident, apoi rupe hartie si se sterge, virtual iar ultimul pas e tragerea apei.
  Dar pipi efectiv in oala, inca nu. Si nici la gard.
  Mai incercam.

  RăspundețiȘtergere
 2. Speram sa nu fie numai o intamplare. Noi inca nu l-am urcat pe wc-ul mare, ca sa zic asa. Ne mai prostim si noi inca un pic, acum ca suntem inca mici :P

  RăspundețiȘtergere