TAG: printre cărți (2017)


Am găsit leapșa asta interesantă la Antoaneta și am fost nerăbdătoare să o preiau. Mai ales că îmi era dor să scriu despre cărți în general 📚. Desigur, oricine ajunge aici și vrea, poate prelua leapșa.

Când faci o pauză de la citit, foloseşti un semn de carte sau îndoi un colţ al paginii?
Încerc să folosesc numai semne de carte, dar da, trebuie să recunosc că uneori mai îndoi colțurile paginilor (mai ales în dreptul vreunui pasaj interesant pe care vreau să-l notez mai târziu). De altfel, nu am nici o mustrare de conștiință când vine vorba de îndoitul colțurilor; mă gândesc întotdeauna că un scriitor ar prefera ca cititorul său, fie el și dezordonat sau uituc, să trăiască cu pasiune povestea pe care o citește, într-atât încât să nu poată lăsa cartea din mână nici măcar ca să caute un semn de carte.

Ai primit în ultimul timp o carte? Dacă da, care a fost aceasta?
Nu am primit - nu știu ce se întâmplă, dar oamenii din jurul meu par să fi uitat că îmi place să primesc cadouri, mai ales dacă sunt cărți 😂 -, mi le-am cumpărat singură. E vorba de seria Nemuritor, scrisă de Oana G. Arion.

Citeşti în baie?
Nu, pentru că mi-e teamă că aș putea scăpa cartea în apa din cadă. Iar dacă îndoitul colțului sau subliniatul sunt semne că iubesc cartea aia, scăpatul în apă ar face o daună chair imposibil de șters.

Te-ai gândit vreodată să scrii o carte? Dacă da, despre ce?
Da, pentru că mă enervează la culme anumite clișee din literatură și faptul că toată lumea majoritatea le acceptă absolut irațional, fără să se întrebe cum ar reacționa sau ce ar simți dacă ar fi chiar ei în situația respectivă - dar în carte totul e romantic mamă-mamă 😂. Sau pentru că, din nefericire, am trăit experiențe de pe ambele muchii ale cuțitului și simt, cumva, că nu le pot exorciza decât scriind despre ele. Oricum, am mai scris și în liceu și facultate. Nu știu însă dacă voi putea găsi cuvintele potrivite pentru a scrie.

Care este cartea ta preferată?
Mult timp, a fost Jane Eyre de Charlotte Bronte. Acum... chiar nu mai știu.

Îţi place să reciteşti unele cărţi?
Nu prea. Am recitit Asimov - primele sf-uri cu care am intrat în contact, prin vremea liceului, dacă nu mă înșel - și nu a mai fost la fel.

Ce părere ai despre o întâlnire cu autorii cărţilor pe care le apreciezi şi ce le-ai spune?
Am participat o dată, dar nu am întrebat nimic. M-am pierdut... m-aș pierde iar. Pentru mine, oamenii ăștia sunt ca niște zei... de-și pot imagina lumi atât de fantastice (mă refer la autorii de sf/fantasy, genurile mele preferate). Dar mi-ar plăcea să mai particip. De fapt chiar am în plan să merg la lansarea ultimului volum din Seria Nemuritor, care va avea lor la Bookfest 2017.



Îţi place să vorbeşti despre ceea ce citeşti şi cu cine?
Da, îmi place. Acum mult timp aveam bunul obicei să scriu recenzii aici - sper să mi-l recapăt. Nu prea am cu cine să vorbesc despre cărți în viața reală, din păcate lumea nu mai are timp să citească.

Care sunt lucrurile care te determina să alegi o carte anume?
1. povestea (fie citită la descrierea cărții, fie prin vreo recenzie - nu mă deranjează absolut deloc spoilerele, am ajuns la maturitatea necesară să apreciez calitatea scriiturii)
2. autorul 
3. titlul / coperta (da, pot fi atât de superficială; pentru mine, e un fel de pariu cu... viața

Care crezi că este o „lectură obligatorie”, o carte pe care toată lumea trebuie să o citească?
Nu cred în lectura obligatorie. Dar cred că înainte să-ți dai cu părerea și/sau să-ți atribui calități de specialist atoateștiutor, trebuie să îi citești pe clasici - mult și mulți. De exemplu, dacă nu știi geometrie, nu face pe profesorul de geometrie cu mine și nu avea pretenția ca părerea ta să conteze în domeniul geometriei.

Care este locul tău preferat pentru lectură?
În pat, oricum undeva unde să stau comod și să nu mă doară spatele. Altfel, îmi place să citesc în tren, în RATB atunci când prind loc, în parc...

Când citeşti, asculţi muzică sau preferi liniştea?
Prefer liniștea.

Ai citit cărţi în format electronic?
Da, și nu înțeleg de ce s-a creat atâta tevatură pe subiectul ăsta. În fine, pentru mine e încă un exemplu că pentru oamenii primează totuși forma, nu fondul. Sunt sigură că și bunicuțele din secolul trecut s-au agitat când a apărut oala-minune, mașina de spălat rufe/vase ori apa caldă la robinet și au continuat să facă lucrurile așa cum știau ele.

Citeşti numai cărţi cumpărate sau şi cărţi împrumutate?
99% din cărțile pe care le citesc sunt cumpărate de mine. Decât să împrumut altora din cărțile mele, mai bine le-o dau cadou.

Fă un top 5 al celor mai bune cărţi/serii pe care le-ai citit vreodată:
Pff, greu. Foarte greu. Trilogia Marte a lui Kim Stanley Robinson m-a ținut în priză și mi-a solicitat creierașul, Seria Nemuritor scrisă de Oana Arion m-a uimit - nu știam că autorii români pot scrie atât de bine/fascinant/totul la superlativ - apoi să nu uit de seria Dune, de Fundația, poveștile cu roboți... Ehe, sunt multe care m-au marcat și îmbogățit universul.

Aceasta a fost leapșa printre cărți, varianta 2017. Ar fi o idee să o reiau la anul, să văd ce sau dacă s-a schimbat ceva.

Postarea asta este prima dintr-o 30dayschallenge de blogging la care m-am coalizat cu Maria și care are ca scop deprinderea... ta-daaam!... de a scrie mai des.

XO,
Lavinia

Trimiteți un comentariu

2 Comentarii

  1. Ma bucur ca ai preluat leapsa! :)
    Daca vrei cadouri, da o adresa altfel nu stie nenea postasul unde sa vina cu coletul :) )))

    RăspundețiȘtergere
  2. Lavinia, mulțumesc! Am preluat leapșa și mă bucur să descopăr atât de multe lucruri frumoase despre locul preferat de citit, despre cărțile care îți plac și toate câte ai împărtășit...

    RăspundețiȘtergere