Experiment cu mere si pandispan: TARTA mea CU MERE

In ideea ca duminica vin ai mei si e cazul sa ii mai astept si eu cu ceva bun, dar usor de realizat, voiam sa fac un tort cu mere, dar, ca de obicei, nu am mai gasit reteta. Trebuia asadar sa improvizez, eventual sa caut alta reteta, ceva care sa implice cel mult 6 oua, mere, rom, stafide, nuci si, eventual, miere. Si, fiind doua noaptea, cam intrasem in panica, nu vroiam sa intarzii prea mult in bucatarie. Am gasit relativ repede un aluat de pandispan si, sperand ca ceea ce mai tineam minte de ultima data cand am facut tort de mere e o ok, m-am apucat. Iata cum am facut:



Pandispan (blat)
E nevoie numai de 4 oua, 200 g faina, 250 g zahar si 2 linguri ulei. Am batut albusurile cu zaharul ca sa iasa o spuma tare. Nu mi-a iesit chiar asa de tare, dar a fost suficient. Am inglobat, pe rand, galbenusurile, apoi faina, uleiul, si am amestecat usor. Am pus un praf de scortisoara, ingredientul meu favorit.

Merele
Nu cer multa munca si se folosesc crude. Am spalat bine vreo 2 mere, le-am curatat, iar coaja am pus-o intr-un ibric. Am taiat merele pe jumate, apoi in sferturi, le-am curatat de cotor si casa semintelor si, cum sunt mai maniaca cu fructele din torturi (nu imi plac bucatile mari), le-am mai taiat inca o data pe jumatate.

Tava
Nu trebuie sa fie prea mare. Am uns bine cu unt si am tapetat la fel de bine cu zahar. Am asezat feliile de mere, un strat presarat de scortisoara (ar fi trebuti sa pun mai multa, ca ar fi iesit si mai bine!) si apoi am turnat aluatul.

Sirop de mere pentru insiropat
Am pornit cuptorul ca sa fie putin incalzit dinainte si in timpul asta am pus la facut siropul de mere si zahar. Cojile de mere si inca vreo doua felii taiate bucatele, plus apa cat sa le acopere, doua linguri de zahar si putin rom le-am pus la fiert.

Finalul
Tarta a stat in cuptor cam 45 de minute la foc mic si spre sfarsit am mutat-o sus, pentru ca nu era inca gata (testul cu chibritul!), dar risca sa se arda. Dupa ce a fost gata si s-a racit putin, in cam cinci minute, am intors-o pe o farfurie si a iesit foarte, foarte usor. Mirosea DIVIN... a mere si scortisoara! Normal... Am insiropat-o asa calduta si cu siropul al fel de caldut.

Maine o s-o ornez cu nuci prajite si pisate, cu stafide muiate in rom si poate si cu putina miere picurata (stafidele muiate in rom ar fi fost mai bune in aluat, dar ideea asta mi-a venit abia acum; ramane pe data viitoare). Daca am timp si gasesc o reteta, ar da bine si frisca pe tarta asta... daca gasesc reteta, spun, pentru ca nu vreau sa le mai dau celor mici frisca cumparata. Oricum, promit sa pun si o poza de final.

Enjoy :)
____________________________________________________
P.S. - aluatul de pandispan e inspirat din Minighidul dulcirilor pe baza de fructe, colectia gastronomica, House of Guides, 2005.

Trimiteți un comentariu

1 Comentarii